fbpx

Jelszó visszaállítása

Kattinson a nagyításhoz
Térkép betöltése
Sajnos nem találtunk a feltételeknek megfelelő hirdetést
térkép megnyitása

0 HUF tól 300.000 HUF

Szűrés:
Kereső

0 HUF tól 300.000 HUF

Your search results
2021.08.19.

3+1 TIPP, AMIT MINDENKÉPP TARTSUNK BE, HA HAJÓT BÉRELNÉNK A BALATONON!

AZ UTÓBBI ÉVEKBEN EGYRE NAGYOBB NÉPSZERŰSÉGNEK ÖRVEND A KÖZÖSSÉGI HAJÓMEGOSZTÁS, ENNEK KÖSZÖNHETŐEN EGYRE TÖBB EMBER SZERETNÉ ÁTÉLNI A BALATONI VITORLÁZÁS SEMMIHEZ SEM FOGHATÓ ÉLMÉNYÉT. ÉPPEN EZÉRT SEGÍTSÉGÜL HÍVTUK A VÍZIMENTŐK MAGYARORSZÁGI SZAKSZOLGÁLATÁT (VMSZ), HOGY MEGKÉRDEZZÜK TŐLÜK, MIRE FIGYELJÜNK, HA EGY HAJÓN TÖLTENÉNK A NYÁRI VAKÁCIÓT?

Mire érdemes figyelni vízibiztonsági szempontból, amikor hajót bérlünk?

Első és legfontosabb tanácsunk, hogy minden esetben ellenőrizzük a hajó műszaki állapotát, már az átadás-átvétel során. Bár evidenciának tűnhet, érdemes átnézni a köteleket, horgony meglétét, motor működését, gázolaj szintet. Szánjunk időt arra, hogy az adott hajótípusnál megtanuljuk mi hol van, és hogyan működik, különös tekintettel a biztonsági felszerelésekre. Készüljünk fel arra, hogy milyen helyekre akarunk menni, és ismerjük meg az útba eső kikötők sajátosságait.

Végül pedig felhívnánk a figyelmet a biztosítás kötés lehetőségére is, hiszen ezt ma már egy applikáció segítségével, bérlemény esetén is megtehetjük. 

Mit tapasztaltok, melyek a leggyakoribb hibák, ami miatt balesetek történnek hajózás során a Balatonon?

Mivel a Balaton döntően biztonságos víznek tekinthető, így néhány szélsőséges példát leszámítva szerencsére nem gyakori, hogy súlyos hajóbalesetekkel találkoznánk. Fontos azonban, hogy mint minden közlekedési eszköznek, úgy a vitorlázásnak, hajózásnak is vannak alapszabályaik. Nem véletlen például, hogy a 7 méternél hosszabb és 10m2-es névleges vitorlafelületnél nagyobb vitorlásokat kizárólag hajós jogosítvánnyal rendelkező kapitánnyal a fedélzeten lehet használatba venni. Természetesen így is előfordulhatnak kisebb balesetek, mint amilyen a helyismeretből hiányából fakadó zátonyra ülések és homokpadra futások, illetve erősebb viharok esetén enyhébb személyi sérülések. 

Mégis, lehetnek rejtett veszélyei lehetnek egy balatoni vitorlázásnak? 

A legnagyobb problémát az időjárási viszonyok változásának figyelmen kívül hagyása jelenti. Ide soroljuk a felerősödő sodrást, nagy hullámokat, szélvihart is. Sok esetben a hajóról leeső, vagy elsodródott tárgyakért nem érdemes visszafordulni, akármilyen fájó is, de nem szabad utána úszni, hiszen vihar esetén a hajótól távolodva a fenti tényezők felerősödnek. Ha az ember figyel az időjárásra és a viharjelzésre, valamint betartja az ezekkel kapcsolatos szabályokat, azzal gyakorlatilag mindent megtett amit tehet. 

Szabad-e hajóról vízbe ugrálni? 

Természetesen tudjuk, hogy a hajózás egyszerre jelenti a sport, kikapcsolódás és a balatoni élmények egyik legszebb formáját, melynek bizony része a hajóról ugrálás is. Ezt egyébként különösebben nem is tiltja a törvény, viszont néhány szabályt mindenképp tartsunk szem előtt. Ahhoz, hogy a hajóról fürödni vagy ugrálni tudjunk, a járműnek kikötött állapotban kell lennie – nyílt vízen értelemszerűen horgonyon, kikötőben pedig tilos az ugrálás és mi nem is javasoljuk. Ne felejtsük el, hogy a hajó vezetője felel az utasokért, és horgonyzás esetén a fekete gömböt fel kell húznia az árbócra!  Az első ugrás előtt javasolt lemenni a víz alá, hogy meggyőződjük a mélységről, illetve az esetleges akadályokról. Felhevült testtel pedig sose ugorjunk rögtön a vízbe, mindig tartsuk be a fokozatos bemerülést. 

Mi lenne tehát az a három tanács, amit mindenképp tartsunk szem előtt?

Összefoglalva a fentieket, a legfontosabb, hogy a Balatonon mindig az időjárás az úr, ráadásul még szeszélyes is, ezért érdemes tisztelni és komolyan venni az előrejelzéseket. Hajóbérlés esetén pedig sose legyünk restek átnézni a hajót, legyen velünk útmutatásnak az alábbi lista Ha először járnánk vitorlással a Balatonon, jó ha van velünk egy tapasztalt kapitány, ellenkező esetben szánjunk időt a kikötő és a környék megismerésére. Végezetül pedig gyönyörködjünk hazánk legszebb vízében, élvezzük ki a vitorlázás örömét, és vigyázzunk egymásra!

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata idén 59 balatoni strandon van jelen professzionálisan képzett parti vízimentőivel. Hat bázison, összesen 13 hajóval állnak készenlétben, melyek közül három sürgősségi mentőhajó. Hajóik az idei szezonban eddig több mint 60 esethez vonultak.Ezen kívül 2 szárazföldi egységgel, egy mentőautóval és egy mentőtiszti autóval is riasztható a VMSZ a Balaton partjainál. A szervezet aktív tagjainak száma mára meghaladja az 1400-at, és szezononként – a sebkötözéstől az újraélesztésig – 3-4 ezer esetet látnak el.

Kategória:
Megosztás
  • Kereső